Blog: Cijfers of impact? #Verantwoordingsdag

«Terug naar overzicht Volgend artikel Gebruik toetsenbord Navigation voor navigatie
Iedere derde woensdag van mei is het verantwoordingsdag. De dag dat minister Hoekstra van Financiën verantwoording aflegt over het beleid en de financiën van afgelopen jaar. De dag dat we weten dat er in 2018 maar liefst 13 miljard euro meer is uitgegeven dan in 2017, maar nog steeds 11,4 miljard euro minder dan begroot.

De vragen die de minister op deze verantwoordingsdag stelt, zijn:
-    Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?
-    Hebben we gedaan wat we zouden doen?
-    Heeft het gekost wat het zou kosten?

Mooie vragen die elke ondernemer zichzelf voortdurend stelt. De antwoorden zijn ook vaak niet eens zo moeilijk. Maar dan. Als je niet hebt bereikt wat je wilde bereiken? Je niet hebt gedaan wat je zou doen? Het niet heeft gekost wat het zou kosten?
In onze aanbestedingspraktijk zijn ook dit de vragen waar we veelvuldig over adviseren bij verschillende organisaties. Het inschrijven op een aanbesteding is een intensief proces waarbij onze klanten zich tot het uiterste inspannen, hun dienstverlening beschrijven en de áller-állerbeste versie van zichzelf moeten laten zien. In dat proces komen ze zichzelf geregeld tegen. Niet terugkijkend, zoals op verantwoordingsdag, maar vooruitkijkend: bereiken we wat we willen bereiken, doen we wat we willen doen, kost het wat wij willen dat het kost?

Ook aan de inkoopkant, het andere deel van onze aanbestedingspraktijk, stellen we deze vragen geregeld. Vooral ‘hebben we bereikt wat we wilden bereiken’ is na het contractmoment steeds de vraag die – naast de kostencomponent uiteraard – in evaluaties terugkomt. Geld uitgeven is namelijk één ding, nuttige besteding is uiteindelijk waar het om gaat. Niet de cijfers, maar de impact.  
Dat er eigenlijk nog 11,4 miljard euro in 2018 had moeten worden uitgegeven, wat niet is gelukt, is volgens de Rekenkamer onder andere te wijten aan het feit dat besluitvorming hierover zorgvuldig moet gebeuren, dit veel tijd kost én er te weinig inkopers zijn. Meer is niet altijd beter, maar toch: te weinig inkopers?

Wij, dat wil zeggen ons zusterbedrijf Resolt Innovative Procurement, staan klaar om inkoopprocessen op te pakken, te versnellen en verder te kijken dan alleen het geld uitgeven. Wil je eens zo’n inkoper in het echt zien? Wij komen graag even langs!

Door: Marloes van Kleef, Managing Consultant

Appeldoorn Tendermanagement al 16 jaar succesvol in (Europese) aanbestedingen! Hoe dan? 

Lees het hier.

Wilt u binnen één minuut weten waar wij voor staan? Bekijk dan deze bedrijfsvimeo.

Afspraak maken? Wij zijn gevestigd in Tilburg en Maarssen.
Zien we je daar?

Aanbestedingen in de bouw? Maak kennis met Tenderbuilders!